Ook goede voornemens gemaakt? Grote kans dat meer rust op jouw lijstje staat!

Of een andere beschrijving hiervoor: minder stress, meer balans, meer tijd voor mezelf. Hoe komt het toch dat we tegenwoordig allemaal zo druk zijn, zo doende en daarnaast juist zo verlangen naar rust? Natuurlijk kunnen we vanalles verzinnen buiten onszelf dat daarvan de oorzaak is; de veeleisende maatschappij, het altijd beschikbaar ‘moeten’ zijn, de altijd aanwezige telefoon. Maar wat nou als we eens niet buiten onszelf zouden kijken, maar juist naar binnen. Of sterker nog: wat als die onrust er gewoon mag zijn?

Als we onrust (en/of stress) ervaren, zijn we vaak van slag. We maken ons er zorgen over, of worden er boos, angstig of verdrietig van. Eigenlijk zou je dan kunnen zeggen dat we twee soorten onrust ervaren: de onrustige situatie én onze reactie op de onrust. Vanuit het boeddhisme noemen ze dit de twee pijlen.

Wanneer we geraakt worden door onrust, bijvoorbeeld door een situatie van buitenaf, kan er een reactie opkomen van weerstand. Deze reactie kan een eigen leven gaan leiden in onze gedachten ‘Waarom voel ik nou zo onrustig?’ en gevoelens, zoals afkeer, boosheid. We proberen de onrust te vermijden door het niet te willen voelen, ons af te sluiten of afleiding te zoeken. Deze reactie creëert de tweede pijl, die soms nog onrustiger aan kan voelen dan de eerste pijl. De eerste pijl is niet altijd te vermijden. De tweede pijl heb je wel invloed op. Vaak helpt het al door te erkennen dat je op dit moment onrust ervaart. Dat haalt een groot deel van de weerstand eraf.

Een rustmoment inlassen om er echt even bij stil te staan is ook helpend. Niet om de onrust te analyseren, maar om echt te voelen wat het met je doet: welke gedachten heb je erover, welke emoties geeft het je en waar voel je dat in je lichaam. Dat geeft ruimte om een meer bewuste keuze te maken. Soms kan het zijn dat je écht nog even door moet, omdat je bijvoorbeeld een deadline hebt, maar dan kan je wel besluiten om daarná jezelf hersteltijd te geven (en niet gelijk weer door te hollen). Waarbij je misschien kunt je ontdekken dat je wat dingen kunt uitstellen, zodat er op die manier ruimte komt. En soms kom je tot de conclusie dat je je vooral in je hoofd heel erg druk maakte en kun je daar een andere beslissing in nemen.

Rust is echt niet alleen voor het weekend of vakanties, juist door rust in te lassen in je dagelijkse bezigheden geef je jezelf de ruimte om te herstellen. En dat kan met zoiets eenvoudigs als heel bewust een kopje thee drinken tussen twee activiteiten door. Je zult merken dat je spieren zich gaan ontspannen en je ademhaling wat langzamer wordt. Ook je geest kan herstellen door zo even te ontspannen. Wist je dat ook je afweersysteem en spijsvertering dan beter gaan werken? Minder stress, een betere concentratie, een verhoogde creativiteit en een beter humeur; wie wil dat nu niet?!